COMPUTER IN EDUCATION

COMPUTER IN EDUCATION

salam kawan-kawan semua?

apa khabar dengan diri dan study? saya harap semua dalam keadaan sihat walafiat yer…

dalam kelam kabut menyiapkan assignment ni, ingin saya coretkan sedikit panduan kepada kawan-kawan yang masih lagi bingung tentang apa yang dah kita pelajari…

SPSS…

kita dah belajar banyak perkara tapi adakah kita dapat kita ingat semuanya? jadi saya akan bagi maklumat bagaimana ingin menghasilkan spss…

1.jika laptop anda sudah ada window spss, anda boleh terus buka window tu untuk memulakan kerja anda.tapi jika belum ada, pandai2 lah install dulu ye…

2.bila  dah install dan dapat bukak, pergi kat variable view...kat situ anda boleh terus menaip pada setiap kolum.jika anda ingin membuat kaji selidik…pada kolum pertama ialakukan “>itu kolum ‘name’, anda boleh “>boleh boleh “>tulis perkara yang ingin anda tanya.kolum type, anda tidak perlu ubah ‘numeric’.kolum width juga tidak perlu diubah.kolum decimals anda boleh memilih 2/1/0 untuk memastikan kaji selidik anda lebih senang dibaca dan jelas.seterusnya kolum ‘label’, anda perlu menaip semula pengkhususan kepada perkara atau soalan anda.bagi kolum ‘missing’, anda tidak perlu mengisi apa2 jika semua kaji selidik yang anda lakukan itu ditanda penuh,namun jika kaji selidik yang anda lakukan tidak ditanda penuh oleh peserta, maka anda perlu menanda soalan yang tidak dijawab itu.bagi ‘columns’ pula, anda boleh mengubah sama ada kolum yang kecil atau yang besar dari turutan 8 hinggalah 2.kolum ‘aligns’ tidak perlu diubah.bagi kolum measure pula anda perlu memilih sama ada maklumat yang anda isi itu meggunakan nombor,pilihan ataupun hanya satu perkataan sahaja.save.

setelah anda selesai mengisi semua maklumat itu tadi, anda harus klik pada ‘data view’ untuk mengisi jawapan kaji selidik yang telah dilakukan.setelah selesai mengisi semua jawapan itu, anda perlu save kannya.

kemudian, untuk melakukan analisis anda perlu klik dekat ‘analyze’ – descriptive frequencies- descriptive.kemudian, pastikan semua maklumat yang akan dianalisis ‘dipilih dan diletakkan ke kotak sebelah kanan’, kemudian klik pada ‘charts’. anda boleh memilih sama ada mahu analisis dalam bentuk pie chart, bar chart ataupun histogram.pilih salah satu.kemudian klik pada mean,max dan atd..lepas tu continue.selepas itu pilih percentage untuk memudahkan anda melihat peratus keputusan. apabila semua sudah siap,sila tekan ok. selepas itu anda boleh melihat hasil anlisis tadi.

untuk membuat laporan berkaitan kajian tersebut, anda perlu buka window microsoft office dan copy satu persatu atau sekaligus hasil analisis tadi untuk dijadikan bukti dan panduan, kemudian anda boleh terus menganalisis dan menganalisis…siap…itu sahaja,kalau ada yang tersalah harap maaf dan ampun.

semua yang baik itu datang daripada Allah dan yang buruk itu daripada diri saya sendiri…sekian, terima kasih, selamat mencuba ya.

Advertisements
 1. November 21, 2012 at 7:56 pm

  What a stuff of un-ambiguity and preserveness of precious know-how concerning unpredicted emotions.

 2. Januari 22, 2013 at 11:32 pm

  Do you have a spam issue on this website; I also am
  a blogger, and I was curious about your situation; many of us have
  developed some nice methods and we are looking to trade solutions with others, why not shoot me an e-mail
  if interested.

 1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: